indüksiyon döngü sistemi nedir?

İndüksiyon döngü sistemi, engelli bireylerin engelsiz ve herhangi bir kişiye ihtiyaç duymadan çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gerekli olan ve kullanılan bir sistemdir. İndüksiyon Döngü Sistemleri, İD olarak da kısaltılabilmektedir. Söz konusu sistemler işitme cihazlarının arka plan gürültüsü, reverberasyon ve eko gibi etkiler ile yetersiz hale gelmesi durumunda kişilerin sesleri arındırılmış olarak duymasına yardımcı olan son derece yararlı bir sistemdir. Engelli bireylerin engelsiz bir şekilde hayatlarına başkalarına hiçbir şekilde ihtiyaç duymadan devam edebilmeleri için geliştirilmiş olan sistemler arasında yer alan söz konusu sistem ile engelli pek çok vatandaşımızın büyük bir fayda sağladığını ifade edebiliriz.

Günümüzde dünya üzerinde 800 milyon kişi işitme kaybı problemi yaşamaktadır. Yani bu da dünya üzerinde ki yaklaşık 6 kişiden 1’inin işitme kaybı problemi yaşadığını ifade etmektedir. 2015 yılından bu yana söz konusu engelli bireylerin ise 1.1 milyara ulaştığını söyleyebiliriz. İşitme kaybının telafi edilebilmesi için ise işitme cihazları kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kokleat implantlar da işitme kaybının önüne geçilmesinde ve engelli bireylerin çok daha özgür bir hayat yaşamasında son derece önemlidir. Ancak söz konusu cihazlar son derece teknolojik ürünler olsa dahi bazı durumlarda tek başına yetmemektedir. İşte bu noktada bir desteğe ve sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise indüksiyon döngü sistemleridir. İşitme cihazının yeterli olmadığı durumlarda kullanılan söz konusu sistemler işitmeye yardımcı olmaktadır. Bu sistemler ile ses kaynağı ve dinleyici arasında herhangi bir şekilde bozulmaya neden olan sesler ortadan kaldırılır.

indüksiyon döngü sistemi 1 – sabit induksiyon dongu sistemi

İndüksiyon Sisteminin Amacı

İşitme Yardımcıları içerisinde en fazla; İşitme Döngü Sistemidir. İşitme Döngü Sistemlerinin en temel amacı; işitme cihazlarının yetersiz kaldığı bzı durumlarda işitme kaybı yaşayan bireylerin daha iyi bir şekilde duyabilmesini sağlamaktır. İndüksiyon Döngü Sistemi, ses kaynağı ve dinleyici arasındaki iletişime engel olan çeşitli faktörleri ortadan kaldırma yeteneğine sahiptir. İşitme Döngü Sistemleri işitme engelli bireylerin çok daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmesi için özel olarak geliştirilmiştir. Bu sistemlerin içerisinde bulunan bir yükseltici vasıtası ile mevcut seslerin manyetik dalgalara dönüştürmesi sağlanır. İşitme Cihazı kullanıcıları cihazlarında bulunan “telecoil” şalteri ise bahsedilen bu manyetik dalgaları gürültüden arınmış bir ses olarak duymalarına yardımcı olur. İşitme cihazı kullanan işitme engelli bireyler söz konusu işareti gördükleri her yerde, işitme cihazlarını “T” pozisyonuna alır ve bahsedilen döngü sistemlerinden faydalanmaya başlar. Dünya genelinde pek çok ülkede ID sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. İşitme kaybı olan bireyler daha iyi bir şekilde duyabilmek için söz konusu sistemleri tercih etmektedir.

indüksiyon döngü sistemi 2 – induksiyon

İD Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Ses kaynağı
Ses Kaynağı; konuşmacılarını söylediklerini mikrofon aracılığı ile sisteme aktarmaktadır. Sinema ve Tiyatro salonlarında ki ses doğrudan sisteme bağlanmaktadır.

Döngü Amplifikatörü
Kişilere gelen sesler, döngü amplifikatörü tarafından son derece düşük voltajlı akıma çevirilere döngüye aktarılmaktadır.

Döngü Kabloları
Amplifikatörden gelen akımın döngü kabloları aracılığı dolaşırken oluşturduğu manyetik dalgalar vasıtası dinleyicilere ulaştırılmaktadır.

İşitme Cihazı Telecoil
İşitme cihazı telecoil Bobini; manyetik dalgalar etraafat yayılırken işitme cihazında uer alan bobin ile algılanır ve işitme cihazı amplifikatörüne ulaşır.

banko tipi indüksiyon sistemi nerelerde kullanılır?

Yukarıda detaylı bir şekilde bahsedilen indüksiyon sisteminin kullanım alanlarını aşağıdaki gibi özetleyebilmemiz mümkündür.

  • Gişe, danışma ve banko tipi indüksiyon sistemi
  • Otobüs, metro, tramvay, feribot gibi toplu taşıma araçları
  • Havalimanları, garlar ve terminaller gibi bekleme alanları
  • Çeşit eğlence merkezleri
  • Müzeler ve tarihi binalar
  • Otobüs, metrobüs, metro, tren ve tramvay istasyon uygulamaları
  • Sinema, tiyatro, sergi ve fuaye alanı gibi kültür merkezleri
  • Toplantı ve kongre salonu uygulamaları
  • Cami, kilise ve havra gibi ibadethaneler
indüksiyon döngü sistemi 3 – Banko Tipi Ta%C5%9F%C4%B1nabilir

İndüksiyon Döngü Sistemleri Nasıl Kullanılır?

indüksiyon döngü sistemi verimli bir şekilde çalışması için doğru bir şekilde projesinin tasarlanması gerekmektedir. Söz konusu projenin ise 4 aşamadan oluştuğunu ifade edebiliriz. Söz konusu 4 aşama; planlama, kurulum, ölçüm ve eğitim şeklindedir. Bu aşamaların doğru ve kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesi ile bu sistemlerin de başarılı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini ifade edebiliriz. Aksi takdirde söz konusu sistemlerin başarılı bir şekilde uygulanıp kullanılabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bu aşamalara düzenli bir şekilde uyulması ve planlı uygulama yapılması gerekmektedir.